Årets aktiv 2021


Välfärdsnämnden i Lovisa har valt Tommy Grahn till Årets Aktiv 2021 och på Fastlagssöndagen 27.2.2022 fick han emotta sitt pris av chefen för kultur- och fritidsväsendet Leif Eriksson samt fritidsinstruktör Karolina Hovi.
Tommy har i många år hållit vår pulkabacke i åkbart skick från det att första snön fallit till det att vårsolen smälter bort den. Särskilt nu under ”corona”-vintrarna har det varit av stor betydelse att kunna åka i backen då många andra fritidsaktiviteter har varit stängda.

PULKABACKEN I KÖPBACKA (Nya Östis 4.3.2021)
Pulkabacken samlar många ivriga åkare till Köpbacka
Text & Foto: Emma Boberg

 Pulkabacken i Köpbacka har samlat rekordmånga åkare denna snörika vinter. Pirjo Keskisaari-Grahn och Görel Engström från Köpbacka byaförening tror att det dels beror på de utmärkta vädren som vi erbjudits denna vinter, men också på de rådande omständigheterna med pandemin. – Den här vintern har pulkabacken varit särskilt populär. Man har inte kunnat delta i någon inomhusaktivitet, så pulkabacken har varit ett bra ställe där man har kunnat träffas och röra på sig tillsammans, säger Engström, Köpbacka byaförenings sekreterare. Många har exempelvis ordnat födelsedagskalas och andra privattillställningar i backen.

Pulkabacken hör till stadens område, men sköts av Köpbacka byaförening, som aktivt ser till att den hålls i bra skick. Det handlar till exempel om att packa den lösa snön, och skrapa bort is från banan. Tommy Grahn har många olika verktyg och metoder för att hålla backen i skick, och brukar köra upp backen på morgonen före åkarna hinner på plats. Förutom att Grahn sköter pulkabacken, ser han också till att det finns skidspår i byn. Skidspåret är draget så att man smidigt kommer till både Valkom skidbana och Korsviks stenkyrka.

I vanliga fall brukar byaföreningen ordna många olika händelser och aktiviteter på vintern, som till exempel basarer, julfester och fastlags pulkaåkning. På grund av covid-19 har föreningen ändå tvingats inhibera så gott som allt program.

Gammal sandgrop blev omtyckt pulkabacke

Pulkabacken var från början en sandgrop, och den uppsnyggades år 2001 av finska staten. Köpbacka byaförening önskade att en del av sluttningen skulle hållas kal, så att den kunde användas som pulkabacke, vilket Banförvaltningscentralen tog i beaktande i deras beslut. Senare fick byaföreningen tillstånd att rensa backen från självfröade trädplantor, och hämta ett flyttbart vindskydd med grill till backkrönet. Idag är pulkabacken i fullt bruk, och lockar till sig åkare från hela Lovisa.

Under årens lopp har också många skolor hittat till Köpbacka pulkabacke. För ett par veckor sedan besökte Lovisavikens skola backen, och testade bland annat på att gå med snöskor i terrängen, och skida med tandemskidor. – På grund av pandemin har det inte varit möjligt att ordna längre resor eller utflykter, så skolan bestämde sig att hellre hålla idrottsdagen i hemknutarna, säger byaföreningens ordförare Pirjo Keskisaari-Grahn. Pulkabacken var då ett perfekt alternativ på trygg utomhusaktivitet.

Köpbacka byaförening har också ett gott samarbete med staden, som just nu håller på att expandera parkeringsplatserna. Målet är att området skall bli så tryggt som möjligt. De hoppas också att yngre generationer intresseras av föreningsverksamheten, så att de finns ivriga personer som i framtiden fortsätter med arbetet.