Toimintakertomus 2018

Toimintakertomus 2018

Köpbacka byaförening  – Köpbackan kyläyhdistys ry.

Syksyllä 2017 tehdyn turvallisuuskyselyn tuloksena turvallisuuskortti voitiin jakaa kaikille kyläalueen asukkaille vuoden alussa. Kortista ilmenee yhteystietoja viranomaisille ja palveluille jotka voivat olla tärkeitä pitää käsillä.

Sen jälkeen kun anottuja avustuksia rupesi tulemaan tilille voitiin alkukesästä vihdoin mittavat korjaukset aloittaa ja syksyllä olimme saaneet täysin uudet wc-tilat aikaisempaan varastotilaan. Tarkoitusta varten käytettiin ulkopuolisia ammattimiehiä, rakentaja ja sähköasentajaa. Muut purku ja uudisrakentamiset suoritettiin talkootöinä joka kesätiistai.

Alakoulua on käytetty ahkerasti yhdistyksen omaan toimintaan, mutta myös yksityisiin tilaisuuksiin sekä ”Räfsby-Köpbacka marthakrets” että ”Lovisa Marthor” ovat pitäneet kuukausikokouksensa täällä.

 

Johtokunta:

Köpbackan kyläyhdistyksen johtokunnan ovat vuoden 2018 aikana muodostaneet: puheenjohtaja Kari Tenhunen, varapuheenjohtaja Kari Ryöppönen, sihteeri Görel Engström, rahastonhoitaja Britta Engström, sekä Herbert Barsas, Pirjo Keskisaari-Grahn, Maj-Lis Lindfors, Erkki Lönnqvist ja Lisbeth Pihlström.

Johtokunta on kokoontunut kahdeksan kertaa vuoden aikana.

Gunnel Laukas ja Synnöve Bergholm-Kullström ovat toimineet toiminnan tarkastajina sekä Bengt Blomqvist ja Christel Lönnqvist heidän sijaisinaan.

 

Muita toimitsijoita:

Jäsenkirjuri ja webbmaster: Britta Engström

Talonmiehiä: Sören Engström ja  Alf Lindroos joista jälkimmäinen toimii myös talotonttuna ja pitää silmällä kiinteistöä.

Kääntäjä: Kari Ryöppönen (sv-fi)

Juhlaryhmän koollekutsujat: Christel Lönnqvist, Lisbeth Pihlström

Talkooryhmän koollekutsuja: Erkki Lönnqvist

Lapsi- ja nuorisoryhmän yhteyshenkilö: Pirjo Keskisaari-Grahn

Kirjastovastaava: Anna Holmström

BigCill:n koollekutsuja: Christel Lönnqvist

Röda Hattarna koollekutsuja: Ritva Blomqvist

Oldboys koollekutsuja: Kari Tenhunen 

Toiminta:

28.1. pidettiin ”Turvalliset kylät”-päivä alakoululla. Tärkeää tietoa siitä miten toimia hätätilanteissa annettiin ja sen lisäksi vierailijat saivat tutustua paloautoihin ja niiden varustukseen pihalla. 24 henkilöä osallistui.

11.2. pidettiin perinteinen laskiaisrieha laskettelulla pulkkamäessä ja hernekeittoa sekä laskiaispullaa alakoululla. Pulkkamäessä oli paljon väkeä ja grillimakkara ja mehu tekivät hyvin kauppansa.

18.2. jaettiin turvallisuuskortti kaikkiin kyläalueen talouksiin.

18.3. pidettiin kevätkokous, 23 henkilöä osallistui.

25.3. pidettiin pääsiäismyyjäiset ja vuoden tilkkutäkkiarpajaiset aloitettiin.

1.5. vietettiin tavanomaisin menoin retkellä Blåmossaberget:ille, 13 henkilöä osallistui.

7.5. noin kaksikymmentä henkilöä osallistui siivoustalkoisiin, koulun pihalla ja tienvarsia pitkin kyläalueilla.

10.5. Kristuksen taivaaseenastumispäivää vietettiin kevätlounaalla koululla, 60 henkilöä tuli syömään lihapullia ja kermaperunaa. Tilkkutäkin arvonta suoritettiin ja voittajaksi tuli Christine Karlsson.

9.6. vietettiin kansallista Avoimet Kylät päivää, kirpputorilla ja ohukaisten paistamisella koulupihalla.

14.6. oldboys järjesti vuotuisen rannalta onginta kilpailun Patunan rannassa. Kilpailu keräsi 20 osallistujaa.

Hans Nordström voitti yleisen luokan ja Lisbeth Pihlström voitti naisten luokan.

9.8. pidettiin yhteislauluilta koulupihalla Bengt Blomqvist toimi johtajana. Kolmisenkymmentä osallistujaa.

19.8. järjestettiin vuoden virkistysmatka, joka tällä kertaa suuntautui Riihimäelle. Siellä voitiin vierailla sekä Suomen lasimuseossa että Suomen metsästys museossa ja maukas lounas tarjoiltiin lasimuseon ravintolassa.

8.9. huomioitiin valtakunnallinen ”Seurantalon päivä” pitämällä avoimia ovia. Vierailijoille annettiin tilaisuus tutustua kesän restaurointitöiden tuloksiin ja sen lisäksi pidettiin tuolimyyjäiset. Vanhat pinnatuolit myytiin jotta saataisiin tilaa uusille tuoleille ja pöydille joita oli hankittu.

7.10. pidettiin Sadonkorjuumyyjäiset. Silakkasaalis oli vaatimaton, vain 20 kiloa saatiin ylös, joka tuotti monelle asiakkaalle pettymyksen. Leivät ja muut myyjäistuotteet kävivät hyvin kaupaksi.

4.11. pidettiin syyskokous ja 18 henkilöä osallistui.

18.11. vietettiin vuoden päivänsankareitten yhteistä juhlaa, kahdeksan kutsuttua saapui ja viisi  seuralaista.

2.12. vietettiin tavanomaiset joulujuhlat puuro- ja torttutarjoilulla. Joulupukki kävi ja joululaulut raikaisvat. Vuoden Lucia-neitosaattueen muodostivat lucianeito  Jenny Forsman ja muut neidot Viivi Sandvik, Emma Aaltonen, Stephanie Ahlstrand sekä Lotta Hovi. Heitä säesti pianolla Maria Linde.

16.12. pidettiin joulumyyjäiset.

 

Muuta:

Suuret rakennushankkeet vaativat myös suuria taloudellisia panostuksia. Yhdistys on anonut avustuksia eri tahoilta ja toukokuussa ”Hembygdsförbundet” ilmoitti myöntävänsä 12 000 €, ”Svenska kulturfonden”:in avustus oli 10 000 € ja Aktia säätiö antoi 500 €.

Rakennus ja LVI-työt uusissa wc-tiloissa suoritti F:ma Teodors/Kjell Widlund, sähköasennukset teki KH-Electro/Kim Hotanen ja uudet salin ovet on tehnyt Lovisa Snickeri/Emil Eriksson. Muut työt on tehty talkootöinä, pääosin ryhmän, Erkki Lönnqvist, Kari Tenhunen, Alf Lindroos, Paul Lindroos, Hannu Vuojärvi ja Nils Elfström:in toimesta. Joakim Hällfors kaivoi uuden putkiasennuksen pihan yli talkootyönä.

Saneeraustalkoot jatkuivat neljän kuukauden ajan, alkaen 19.6. kun pystyuuni varastohuoneesta purettiin, aina lokakuuhun kun pöytävaunut rakennettiin. 19 talkootiistaita.

Pulkkamäkeä on pidetty laskemiskunnossa koko talven ja sitä ovat ahkerasti käyttäneet kaikenikäiset laskijat.

BigCill-naiset huolehtivat viihtyvyydestä koulurakennuksessa. He ompelevat kutovat, leipovat ja keittävät, pesevät, silittävät ja sisustavat sekä siivoavat ennen ja jälkeen eri tilaisuuksien.

Oldboys vieraili Börje Heleniuksen kotiseutumuseossa Pernajassa helmikuussa, maaliskuussa he esittäytyivät palvelutalo Esplanadin ystävätuvassa, heinäkuussa he vierailivat Moborgin kyläyhdistyksen luona Munapirtissä.

Punaiset Hatut viettivät 13-vuotispäivää juhlalla koululla, ruoka (salaatteja) tilattiin sataman ”Stradun” kahvilasta ja joulujuhlat vietettiin Stradunin tiloissa.

 

Haravankylä 10.2.2018             Görel Engström, sihteeri